петък, 31 август 2012 г.

Стая за книги Тиха мисъл


Източник: http://www.douban.com/photos/photo/205892398/#image

Тук всички изложени книги са от един автор - тайванска будистка активистка, чието име чувам за пръв път. Има притчи и теоретични книги за себеизрастване. Има и детски книги и учебници, които въплъщават будистки ценности. Върху другата страна на масата има благовония, декорации и посуда - лъжици, пръчки и купи с красив и скромен дизайн. По рафтовете има още съдове, вегански био храни, дрехи и чанти, всички опаковани в същия чист, красив и смиряващ дизайн.

Това място говори само в един глас. Влизам и не се озовавам сред безразборно събрани книги, хаотично крещящи артикули. Намирам се в храм, където всички артефакти шепнат едно и също. Тук не продават неща, а начин на живот.


Особено ме впечатляват бяла метална купичка и комплект: сглобяеми пръчки, поставка за пръчки и лъжица, увити в кърпа, да си ги носиш навсякъде и да не хабиш еднократни. Не че нямам купичка, пръчки, поставка и лъжица. Не че моите не са готини. Просто ми се ще да отнеса този дух и да си го имам със себе си, да се подсещам, да ми е чисто, семпло и красиво ежедневно. Молитва един вид.

Източник: http://blog.roodo.com/chensumi/archives/4465701.html


Източник: http://www.jingsi.com.tw/book_cafe/products_list/p/3/1

Все пак се усъмнявам, че в подтика ми има чисто консумеристки мотиви, решавам, че моите прибори са си добре и че в духа на мястото е по-скоро да не си купя нови. Така че си тръгвам само с пакет полуготова мизо супа. Ако живеех в Суджоу, щях да идвам тук за спагети. Пък и за прибори. И обезателно за някоя книга.

В брошурата, която продавачката ми дава на изпроводяк, понеже полюбопитсвах за монахинята, пише, че тя се казва Джън Йен и се занимава изключително с благотворителност. Постоянно щъка по света и гледа с какво може да помогне. Строи болници и училища, основава центрове, организира доброволци. Нищо чудно, че повечето неща тук като че ли са за хора, които не се задържат много вкъщи. Сигурно всички пари от продажбите подхранват фондовете й. Яд ме е, че не оставих повече.





Тиха мисъл, което не звучи много добре на български, признавам, но не можах да измисля по-удачен превод, има няколко клона. Още снимки от суджоуския - тук.

Адрес: 静思书轩:苏州市沧浪区滚绣坊41号 十全街南林饭店旁Suzhou City, Canglang District, 41 Gunxiu Fang, close to Nanlin Hotel on Shiquan Str.

Няма коментари:

Публикуване на коментар